G’day vanuit Turijn,
Ik had het voorrecht om op de eerste rij te zitten om Jannik Sinner vs. Novak Djokovic te zien tijdens de ATP Finals gisteravond. Wat een energieke wedstrijd op hoog niveau!
Sinner won met 7-5, 6-7(5), 7-6 (2) in drie uur en negen minuten sprankelend tennis. De menigte was aan het apenkeutels voor Sinner, en soms kropen ze echt onder de huid van Novak toen hij hen uitdaagde met armgebaren. Vijf dingen vielen mij op uit de wedstrijd.
Daar gaan we…
1: Novak was gebroken en stond met 40-0 voor bij 5-5.
In de openingsset was het zelfs 5-5 tussen de twee spelers, omdat grote opslag en korte punten al vroeg domineerden. Novak steeg naar een 40-0 voorsprong bij 5-5, en vervolgens, uit het niets, serveerde en volleyde hij voor de eerste keer in de set.
Op het eerste gezicht leek het een goed idee. Dat was het niet, om twee redenen.
Ten eerste had hij deze slimme secundaire tactiek moeten bewaren voor de momenten waarop hij er echt een beroep op moest doen. Hij won op dit moment gemakkelijk punten op andere manieren en had gewoon moeten vasthouden aan zijn manier van winnen en dit als verrassing moeten bewaren.
Ten tweede gaf het Sinner een doelwit, en hij verpletterde de terugkeer. Gelukkig voor Sinner belandde het precies op de basislijn. Dit veranderde de teint van de wedstrijd. Sinner speelde nu met “huisgeld” in dit spel, en Novak begon zijn voorsprong te beschermen. Sinner speelde nog twee agressieve punten en plotseling was het weer deuce. Het ‘gevoel’ van de wedstrijd was compleet veranderd. Jannik viel aan, en nu beschermde Novak.
De verandering in lichaamstaal was duidelijk zichtbaar. Bij Deuce serveerde Novak een passieve dubbele fout in het net en werd kort daarna gebroken. Terwijl hij naar het net liep, kwam hij tussen de menigte terecht, wat helemaal niet hielp. Met de wilde energie van het publiek vloog Sinner nu en sloeg de bal zo hard mogelijk. Novak is de rest van de wedstrijd nooit meer echt hersteld van deze wedstrijd.
Mentale weerbaarheid: verbeter uw geest tijdens wedstrijden
Cursus: tussen de punten
Cursus: Strak worden
2: Novak overspeelde de backhand
Djokovic sloeg 70% van zijn backhands cross-court tijdens de wedstrijd en slechts 30% langs de lijn. De backhand van Sinner (68% cross) was gisteravond de ster van de show, aangezien hij hem regelmatig zo hard mogelijk verpletterde, rechtstreeks terug naar de backhand van Djokovic, waarbij hij hem vaak op de achterste voet duwde en fouten forceerde.
Novak overspeelde de backhand van Sinner.
De enige mogelijke zwakte van Sinner in zijn spel is zijn forehand rennen, waarbij hij te agressief wordt als hij in de verdediging staat en deze om het frame kan wikkelen. Dat gebeurde tijdens hun wedstrijd op Wimbledon. Niet gisteravond. Djokovic had meer Deuce-rechtbankwisselingen moeten spelen en de rally moeten omschakelen om de forehand van Sinner aan te vallen nadat hij hem naar de backhand had getrokken. Maar dat deed hij niet. Hij ging koppig teen-tot-teen met de backhand van Sinner en eindigde als tweede.
Basisstrategie: de beste spelpatronen
Webinar 7: Basisstrategie en patronen
Webinar 26: ABCD-basislijnlocaties
Webinar 15: Backhand-draaiboek
3: Forehandvolleyfouten
Beide spelers misten cruciale forehand-salvo’s, maar presteerden beter met hun backhand-salvo. De reden is dat Djokovic en Sinner hun grip niet ver genoeg ‘klikten’ om een echte continentale grip te gebruiken na het naderingsschot. Toen de bal hard werd geraakt tijdens hun forehandvolley, ging deze in het net omdat de grip verkeerd was. Onthoud dat het het beste is om van grip te wisselen met je andere hand (linkerhand) op de keel van het racket.
Zelfs de beste spelers ter wereld hebben kleine gaatjes in hun spel, en beide spelers misten gisteravond precies om deze reden forehand-salvo’s in het net.
Verbeter uw nettospeltechniek en -tactieken
Cursus: korte baljager
Webinar 6: Netstrategie: patronen, percentages en oefeningen
Webinar 21: Serveer & Volley | Terugkeer en volley
Webinar 30: Volley- en overheadtechniek
4: De zondaar was meer gefocust
Sinner was opgesloten voor deze wedstrijd. Hij had enorme steun van het publiek met enorme energie. Ze waren zo opgewonden om achter hun aanval te staan en zeer bereid om in de gril van Djokovic te kruipen. Het was zijn moment.
Djokovic zat mentaal en emotioneel opgesloten tot aan de 5-5 game in de eerste set. Maar zodra hij gebroken was nadat hij met 40-0 voor stond, ging hij mee met het publiek, en als reactie daarop werd hij uitgejouwd. Hij raakte verschillende keren betrokken bij de menigte, wat hem er uiteindelijk van afleidde om opgesloten te zitten in Sinner.
Hij had ook een verhitte discussie met de scheidsrechter, en hoe geagiteerder hij werd, de scherpte uit zijn spel werd gehaald. Hoewel hij de tweede set won en ook de derde set tot een tiebreak leidde, was Sinner altijd kalmer. Meer gericht op de strategie. De kans dat hij uiteindelijk zou winnen was groter.
Zorg voor een tussenpuntroutine
Webinar 8: Het mentale spel
5: Novak sloeg niet genoeg forehands
Dit is anders dan nummer twee. Dat was ongeveer het schot dat Sinner sloeg. Dit gaat over het schot dat Novak maakte.
Grondslagtotalen
Djokovic
- Forehands = 44% (120)
- Backhands = 56% (155)
Zondaar
- Forehands = 53% (138)
- Backhands = 47% (120)
Eén ding wordt duidelijk uit deze gegevens (en uit de berg gegevens die ik over Novak heb na vele jaren van analyse)… hij is geen betere speler vanaf de achterkant van het veld als hij meer backhands dan forehands slaat. Hij sloeg te veel backhands in deze wedstrijd. Hij nam genoegen met te veel backhand-tegen-backhand-uitwisselingen. Hij sloeg te wijd in het Ad-veld, dus in wezen was het enige schot dat Sinner naar hem terug zou slaan een brede bal naar zijn backhand. Het is te moeilijk om met dat schot een forehand te maken.
Ik denk dat de voortdurende strijd van Novak met het publiek hem uiteindelijk zo heeft afgeleid dat hij geen winnend spelplan kon ontwikkelen. Hij reageerde meer dan normaal, omdat Sinner voortdurend in de bal stapte en hem een ritje gaf.
Het verlies van focus bij het publiek nam de helderheid van het denken weg die hem ertoe zou hebben aangezet minder met de backhand te spelen en meer met het aanvallen van Sinner’s rennende forehand.
Ontwikkel het grootste basiswapen: de forehand
Webinar 14: Het Forehand-playbook
Webinar 22: Run-Around Forehands
SAMENVATTING
Dit was de grootste overwinning uit Sinners carrière. Het soort overwinning heeft het potentieel om hem naar Grand Slam-glorie te brengen en hem het vertrouwen te geven om volgend jaar op de nummer 1-ranglijst te staan. Zo indrukwekkend was het. Sinner kwam op de grote momenten naar voren en speelde zijn beste tennis. Novak niet. Novak gaf dat grif toe in zijn interview na de wedstrijd.
“Maar ik denk dat het belangrijkste verschil is dat hij er op de belangrijke punten voor ging; hij was moediger”, zei Djokovic.
“Ja, hij verdiende het om te winnen, want op belangrijke momenten was ik niet agressief genoeg, ik was niet beslissend genoeg. Ik gaf hem de kans om de controle over de punten over te nemen. Ja, 5-Alle derde set, 15-30, tweede service, ik zat in de rally en had moeten ingrijpen, maar dat deed hij niet, en dat deed hij.
Sinner bracht hulde aan het publiek omdat ze hem hielpen de finish te bereiken.
“De sfeer is uiteraard geweldig, toch? Ze hebben me veel geholpen. Zoals ik de eerste dag al zei, is het voor mij een enorm voorrecht om hier in Turijn te spelen. Ik had een hele zware wedstrijd verwacht. Met het publiek en zo proberen ze mij echt te helpen. Ik ben uiteraard erg blij met de manier waarop ik heb geprobeerd alles in goede banen te leiden”, aldus Sinner.
De geest van Sinner was helder, dus het spelplan was duidelijk. De schotselectie was duidelijk. Energie was altijd positief. Novaks geest was niet zo helder en zijn houding was niet zo positief. Soms is dat alles wat je nodig hebt om een resultaat als dit te krijgen.
Best,
Craig